BIG YEAR PAPALLONES 2023 I DINAR DE NADAL

Aquest desembre hem tancat les darreres activitats d’enguany amb la cloenda de Big Year de Papallones de les Balears i el dinar de Nadal.

El final del Big Year tancava dos anys dedicats a les papallones de les nostres illes, a aprendre del seu món i gaudir de fotografiar-les.

Joan Sans

Nicolás Reusens

En aquesta ocasió amb la col·laboració de Foto Ruano, es va fer l’activitat a l’espai o que disposen a la tenda, on a més a més es va muntar una exposició inaugurada el mateix dia amb totes les espècies de papallones fotografiades durant aquests dos anys a Balears. També el mateix matí i també gràcies a Ruano, vàrem poder comptar amb la presència del fotògraf de natura Nicolás Reusens, especialista en fotografia d’alta velocitat i macro extrem. Un plaer poder comptar amb ell aprenent técniques totalment aplicables a fotografiar papallones. Un matí intens i complet!

Cati Artigues

Joan Marquès.

A l’exposició es poden veure fotografies de 10 autors participants al Big Year: Cati Artigues, Catalina Perelló, Joan Marquès, Joan Sans, Maties Rebassa, Miquel A.Dora, Pepa Aguió, Pep Planas, Toni Cirer i Toni Muñoz.

Hi trobareu 26 espècies diferents de papallones de les 28 identificades a Balears. Una exposició que a més a més de la exel·lent qualitat de les imatges i la visió personal de cada autor, té un valor a nivell naturalístic excepcional ja que és la primera vegada que es fa una recopilació de gairebé totes les papallones que podem trobar per casa.

Ara ens toca triar una nova temàtica per l’any que ve. A continuació podeu veure el resultat del Big Year d’enguany.

Dinar de Nadal 2023

Acabat el matí ens acomiadàrem de l’equip de Ruano que ens va preparar tot l’espai per les xerrades i anàrem a dinar a un restaurant pròxim per donar per tancada la temporada.

Gràcies a tots els que ens han ajudat aquests dos anys a descobrir el món de les nostres papallones, especialment a Cati Artigues, Xavier Canyelles i Xisco Truyols.

Bones festes i fins el proper Big Year!

2n viatge fotogràfic a Menorca amb els Mussols

Fotografia de grup a les cases des Canaló

Un grup de socis d’Afonib han viatjat a Menorca per gaudir d’un cap de setmana fotogràfic i de convivència on s’ha compartit l’afició per la fotografia de natura i s’han intercanviat experiències amb els companys de l’Ateneu de Maó.

El viatge, organitzat per segon any conjuntament amb els companys dels Mussols de Llubí els dies 24 a 26 de novembre, amb els quals compartim molts dels nostres associats, ha estat un èxit pel bon ambient i la quantitat de sortides dutes a terme. L’estada ha servit també per establir connexió amb una representació de la Secció Fotogràfica de l’Ateneu de Maó.

Cases des Canaló

L’allotjament ha estat un any més a les Cases de Es Canaló, situades al Barranc d’Algendar (Ferreries), una casa menorquina organitzada com a refugi ubicada a un entorn idíl·lic i envoltat de natura.

Escull de Binicudrell

Els companys de Mallorca van arribar a Menorca en diversos vaixells durant tot el divendres. Bufava vent de Tramuntana, un temps que no va aturar fins a l’horabaixa de dissabte, fent complicada la travessia. 

La primera sortida va ser per fotografiar l’Elefant de Cala Morell, a la costa nord de Ciutadella a la posta de sol. El vent bufava amb força en aquesta zona de l’illa.

Després de sopar a les cases amb l’escalfor de la xemeneia, es va fer una sortida nocturna a S’Esclusa, una zona militar abandonada del terme de Ferreries.

Dissabte vam anar a veure la sortida de sol des de la platja d’Es Grao, on el vent fort seguia bufant amb força. Després de passejar per l’Albufera i fer una bona berenada a Maó, el grup es va traslladar a l’alberg per preparar una barbacoa.

Preparant un bon tiberi.

Entre els companys de Menorca hi era na Marga Pons Castejón i en Toni Cladera que varen gaudir amb nosaltres d’una esplèndida carn torrada gràcies a la col·laboració del nostre company Pablo W.

Fotografia de grup de la sortida a Cala Viola

La sortida de l’horabaixa va ser a la platja de Binigaus, on el cel es va encendre de colors per deixar-nos captar la bellesa del magnífic enclavament natural de Binicudrell.  Després ens dirigírem cap al Poblat Talaiòtic de Torretrencada, on el mestre Antoni Cladera va impartir una classe d’il·luminació nocturna amb lluna plena.

Diumenge, acompanyats de na Marga Pons, vam fotografiar el paisatge de la costa nord des de Cala Viola de Llevant, en aquesta ocasió sense vent.

Després de deixar la casa i de compartir un bon dinar al centre de Ciutadella, vam poder fer alguna fotografia de lluna plena abans d’embarcar de nou cap a Mallorca.

Just aquí abaix podeu veure la galeria de fotografies dels participants:

« 1 de 28 »

Visita a l’Observatori de Puig dels Molins

El passat dissabte 21 d’octubre vam tenir l’oportunitat de visitar l’observatori astronòmic de Puig dels Molins. Des de les 20 hores, observarem la lluna, Saturn amb els seus anells i més tard Júpiter, just abans que arribessin els núvols.Mentre observàvem la lluna, la nostra companya Elena Vázquez va acoblar la seva càmera al telescopi i va prendre vàries imatges que després va poder muntar en una panoràmica.Després d’observar la lluna i els dos planetes, atenguérem les explicacions que, molt amablement, ens va oferir Joan Lluís Ferrer, membre de l’AAE (Agrupació Astronòmica d’Eivissa), xerrada acompanyada d’imatges i vídeos, va ser una experiència molt interessant i instructiva.Moltes gràcies a l’AAE i especialment al seu membre Joan Lluís Ferrer per la seva atenció, i a tots els socis i sòcies d’Afonib per la seva participació.

Taller de fotografia d’aus a Eivissa

Per què retratar les aus? El Centre d’interpretació de Sant Francesc de Ses Salines va acollir el passat dissabte 4 de novembre una interessant xerrada del nostre soci i membre a la junta directiva Oliver Martínez, Per què retratar les aus? Va ser el títol.

Durant més de dues hores, Oliver ens va contar com i per què ha dedicat la major part de la seva trajectòria com a fotògraf de natura a immortalitzar aus.

Oliver ens va fer un apassionant repàs a les motivacions personals que el portaren a dedicar-se a aquesta disciplina.

D’altra banda, ens va parlar de tècniques, consells sobre equip fotogràfic i va donar informació de tota mena d’estris i accessoris adequats per aquest tipus de fotografia.

A més, al pis superior del centre vam poder veure i tocar diferents tipus d’amagatalls, trespeus amb ròtula Gimball, petits sacs de llavors i altres estris enfocats a aquesta disciplina.

Volem agrair al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera per la cessió del magnífic espai on es va dur a terme l’activitat i a na Paquita per la seva ajuda i col·laboració.

Salutacions.

Junta d’AFONIB

Marató Parc natural de Llevant

El Cap de setmana de 28 i 29 d’octubre es va fer una sortida al parc natural de Llevant on durant dos dies vam poder gaudir de fer fotografies en un entorn privilegiat i gaudit de l’estança al refugi de s’Arenalet d’Abarca.

Vam poder fer fotos de paisatge, flora, fauna, nocturnes un cap de setmana ben intens on vam fer moltes i bones fotos.

Esperem que l’any qui ve es pugui repetir aquesta col·laboració entre Afonib i el Parc Natural de llevant. Més abaix podeu veure les fotografies dels/les participants.

Fins la pròxima!

La Junta d’AFONIB.

« 1 de 44 »

TALLERS DE FOTOSUB EN APNEA MALLORCA I EIVISSA 2023

Aquest passat més d’agost, AFONIB, col·laborant amb altres organitzacions com MARE, Salvem sa badia de Portmany i el Centre cultural de sa Colònia de St. Pere, ha tornat a realitzar dos tallers de fotosub amb apnea. Un a Mallorca i l’altre a Eivissa. Aquest any molt enfocat a famílies i joves amb la idea d’aprofundir un poc en aquesta afició estiuenca que és el busseig amb tub i complementar-la amb unes nocions de fotosub i de biologia bàsica intentant incidir un poc més en les espècies de peixos que es poden trobar a la vorera.Es va organitzar en dues sessions, la part teòrica s’horabaixa i el dia següent al matí, la part pràctica. Així es millora molt la sortida al mar aprofitant les millors hores tant de cara als peixos, com de cara a no topar tant de turisme. El taller de Mallorca es va dur a terme a la Colònia de St. Pere, a la platja del poble, a primera hora estava
magnífica i tots els participants van poder observar i captar una gran quantitat d’espècies. A Eivissa igualment es va fer a St. Antoni de Portmany, a la caleta de Coves Blanques, una platja també molt urbana en la que vàrem poder gaudir d’una excel·lent biodiversitat.Amb una participació excel·lent, 26 participants a Mallorca i 21 a Eivissa i amb moltes espècies fotografiades. A cada un dels tallers es van aconseguir captar 35 espècies diferents de peixos, un curiós empat i en un d’ells a més a més uns 20 invertebrats. Una mostra super interessant de la biodiversitat que podem observar a la mateixa línia de costa i en zones molt turístiques. Tots els participants han pogut utilitzar una càmera submarina cedida per Olympus. Agraïr a MARE la gestió i disposició de les càmeres submarines com cada any. I agraïr infinitament l’ajuda a tots els que ens donen un cop de ma per poder assistir i guiar als participants dins el mar. Disfruta de la galeria d’imatges dels/les participants just aquí abaix.
Fins al proper.

« 3 de 66 »

Assemblea Bianual, canvis a la Junta Directiva d’AFONIB i calendari 2024

Benvolguts socis i sòcies,
El passat dissabte dia 16 de setembre es va celebrar l’assemblea bianual d’AFONIB on ens reunim, entre d’altres coses, per triar els membres de la Junta Directiva que dirigirà l’associació els dos anys següents.

En el decurs de l’acte, es va parlar de diversos temes d’actualitat, es varen comentar les activitats realitzades els dos darrers anys i es va fer un repàs de l’estat de comptes de l’associació.

Junta 2021 – 2023

També vàrem acomiadar al nostre company Xavier Mas, que deixa el càrrec de secretari i aprofitarem per donar-li les gràcies per tots aquests anys de dedicació. Sabem que segueix vinculat a AFONIB i que seguim comptant amb ell per quan faci falta.

Junta 2023 – 2025

Després de fer les votacions, es va presentar la nova Junta Directiva, que manté la majoria de membres de la passada, afegint tres noves incorporacions: Núria de Febrer, Andreu Morlà i Óliver Martínez.
Fets els canvis, la nova Junta completa queda composta de les següents persones:
Joan Sans (president)
Núria de Febrer (secretària)
Joan Pons (tresorer)
Vocals:
Toméu Santandreu
Jaume Cabrer
Vicent Guasch
Andreu Morlà
Óliver Martínez
Seguirem fent feina amb il·lusió i comptam amb les vostres aportacions per intentar dur endavant totes les activitats d’AFONIB, així com les noves propostes que vagin sorgint.
Aprofitam per adjuntar en format PDF el fitxer amb les fotografies que es vàren triar entre els socis i les sòcies per fer el calendari d’AFONIB 2024, juntament amb l’estadística de les votacions.
Salutacions cordials.
Junta directiva.

Ens ha deixat Jesús R. Jurado

Benvolguts companys, el passat dimecres (28/06/23) ens va deixar Jesús R. Jurado, un dels socis fundadors de la nostra associació. Al 2003 va formar part de la primera junta directiva com a tresorer. Reconegut ecologista i naturalista a més de fotògraf de natura, ens ha deixat als 80 anys.

A la presentació d’AFONIB en societat, el juny del 2002 a Muleta, ens va deixar aquesta frase: “L’Associació de Fotògrafs de la Natura de les Illes Balears, l’AFONIB pels amics, pura argila banyada que tan sols espera un grapat de mans i caps per donar-li forma, la que noltros volguem, AFONIB serà el que noltros i com noltros la volguem. I de cor vos vull convidar a ficar-hi mà.”

Descansi en pau

SORTIDA D’ESTIU 2023

El passat 17 de juny, es va fer una sortida de paisatge, posta de sol, sopar i via làctia era el pla. Es va quedar a la Colònia de St. Jordi, a la zona de la punta de ses Morenes per preparar l’equip per les darreres llums i posta de sol. Quinze companys van gaudir de la posta i de la companyia, compartint impressions i dubtes i aprenent dels més experimentats amb els filtres. Cada un va cercar el seu punt de vista cercant aprofitar el moment.Després de sopar, una resistència de dotze valents, es van desplaçar fins al Cap Salines per fer un poc de fotografia nocturna i capturar el centre galàctic. Un lloc amb molt poca contaminació lumínica, ideal per aquest tipus de fotos. De nou, es van aprofitar els consells dels més experimentats, companys que desinteressadament comparteixen els seus anys d’experiència amb els més novells enriquint així la sortida, coneixent nous companys i fent la vetllada més agradable. Sempre espectacular la via làctia.Esperem tornar-hi aviat!
Fins a la propera.

« 1 de 36 »

SORTIDA FOTOGRÀFICA D’AUS MARINES II

El passat dissabte dia 10 de juny es va fer la segona sortida per fotografiar aus marines. L’èxit i la demanda que es va tenir a la primera sortida el mes de març, va propiciar i animar-nos per organitzar una segona sortida en una època diferent i amb un objectiu més específic.
Així, després de parlar amb alguns dels experts que ens han acompanyat a les darreres sortides, es va triar el mes de juny amb la intenció d’intentar observar nonetes (Hydrobates pelagicus).
Aquest dissabte, ens hem trobat 33 fotògrafs de nou a Porto Cristo, amb la barca disposta, amb peix de descart de les barques de bou i una mescla de peix desfet amb d’aigua congelada en forma de blocs. La intenció, intentar atreure nonetes deixant que els blocs de gel deixassin un rastre així com s’anaven fonent. Vàrem navegar a alta mar i la primera part ens vàrem aturar a la deriva amollant els blocs de gel i si s’atracava algun virot donant-los un poc de peix. No hi va haver molt de moviment al principi, alguna gavina, algun virot gros, pocs virots petits que ja se’n van cap a l’Atlàntic…Però quan ja havíem acabat els blocs de gel, dins la pau d’estar a 8 milles de la costa, es va sentir cridar: noneta! Noneta! Així era, lluny, entre un grup de virots es va veure una parella de nonetes, que anaven i venien. Al cap d’una estona eren tres, massa lluny per fer bones fotos però prou emocionant per estar tothom satisfet. Els més hàbils amb un bon teleobjectiu, sí que varen aconseguir captar el diminut ocellet de tempesta. Alguna imatge prou bona tot i la dificultat. Després d’aquesta topada fantàstica, quan les vàrem perdre definitivament, començàrem a tornar a port amb alguna aturada més per virots i gavines que sempre són ben agraïdes.
Una sortida molt interessant i finalment amb l’objectiu aconseguit!
Salut i fins la propera!

« 1 de 37 »