Els passats dies 9, 10 i 11 de març va tenir lloc el IV Congrés de AFONIB a Eivissa, aquest any simultani a la II Trobada de AEFONA a l’Illa.
Els divendres va començar a una reunió a Sa Casilla. Alguns ja duien uns dies per l’illa fent fotos i altres encara havien d’arribar. En aquesta reunió se va donar material promocional de l’Ajuntament de Sant Josep i del Consell d’Eivissa. Dins el material que va donar estava el llibre Litoral de Xavier Sansó.
Una vegada acabada la reunió i que els fotògrafs del Diario de Ibiza i del Periódico de Ibiza fecin la foto de grup, ens dirigirem a Sa Figuera Borda i d’allà anarem fins a Platges des Comte per fotografiar la posta de sol. Allà ens esperava IB3 televisió. Les condicions atmosfèriques, un cel sense cap nigul, no eren les més idònies per fotografiar i molts estarem una bona estona dialogant a la platja. Durant aquesta sortida i a les posteriors varem poder emprar material deixat per Fotoruano.
Després de sopar, es va dur a terme la primera sortida nocturna guiada per Antonio Moreno. Els va dir a un dels miradors de Cala d’Hort per fotografiar Orió sobre Es Vedrà.
Al dia següent la majoria va anar a Cala d’Hort per fotografiar les primeres llums del dia. A mesurar que comença a aclarir varem veure com es mantenia un nigul sobre el cim de Es Vedrà. Corrien els niguls més alts sobre l’illot fins que els niguls més alts tornaren ben vermells fent les delícies de tots els que estavem allà.
En acabar la sortida ens esperaven les xerrades i projeccions a Can Jeroni. La primera va còrrec a càrrec de Pere Soler. Una visió des d’una perspectiva de gran altura de llocs coneguds i d’altres no tant que ens ocasions evocaquen a pintures abstractes.
Després de veure fotografies aèrees de la Península i de diferents països, acompanyats d’enriquidors consells, va tocar el torn del fotògraf local Vicent Guasch. Ens va explicar com va ser el viatge que fa ver amb José Antonio Porras a Senja i Tromsø amb la finalitat de captar les llums del nord, l’aurora boreal.
En acabar la xerrada va tocar veure els audiovisuals “Iceland revealed” de Marco Antonio Yuste amb precioses fotografies i timelapses d’Islàndia i “Paisajes” d’Anton Calpagiu, un audiovisual amb imatges d’Eivissa, Escòcia, Eslovènia i Romania.
Abans del descans, n’Elena Benlloch, regidora de l’ajuntament de Sant Josep de sa Talaia (municipi que porta acollint el congrés aquests quatre anys), va dedicar unes paraules als assistens. Durant el descans es va poder visitar l’exposició del XI Memorial Climent Picornell i els periodistes aprofitaren per entrevistar als ponents.
En tornar a la sala en Vicent Torres del Consell d’Eivissa també va dedicar unes paraules als assistens i començarem de nou amb les projeccions i xerrades. Es va mostrar el darrer audiovisual Momentos efímeros d’AEFONA.
A petició dels socis que no pogueren anar a Palma a la presentació del llibre Elements d’AFONIB es va poder veure el contingut del llibre.
A continuació n’Oliver Martínez va mostrar “Horus”, el resultat de moltes hores invertides durant els darrers sis anys per donar a conèixer la biologia del falcó pelegrí.
Rosana Pita va acabar les ponències. La seva xerrada, “Una realidad, diferentes percepciones”, va mostrar com va evolucionar en el món de la fotografia des de la tècnica fins a la creativitat. Una xerrada que ens va fer reflexionar sobre la forma de veure la fotografia.
Gràcies a Promoció Turística del Consell d’Eivissa varem anar a reposar forces al Mesón Rasca Lobos. El deliciós dinar va anar acompanyat d’un bon ambient de companyerisme.
Per poder provar el material cedit varem anar al Parc Natural des Ses Salines. Mentre uns es dedicaven a fotografiar flamencs i agrons, altres decidiren cercar un lloc adequat per fotografiar la posta de sol amb la il·lusió de veure uns niguls ben acolorits.
El cansament de la jornada va fer que pocs s’animassin a sortir a practicar la fotografia nocturna després de sopar. Molt pocs varen anar a un altre mirador de Cala d’Hort. En aquest indret Pere Soler va poder probar el Samyang AF 14 mm f/2.8. El va probar amb diferents cosos i la comparativa la podeu veure al seu blog.
Fotògrafs amb ganes d’immortalitzar estels i que el vespre estaven cansants s’aixecaren ben prest per anar a Benirràs per fotografiar els astres abans de la sortida de sol. Abans de sortida de sol anaren a Cala Nova on altres ja feien fotos. Els assistents cercaven diferents composicions amb les roques es troben disperses per la cala.
A les 10:00 ens esperava Jordi Serapio a Sant Mateu per guiar-nos per Es Amunts i veure Sa Punta de Ses Torretes, Torres den Lluc i Cala Aubarca. Durant l’excursió varem poder fotografiar l’orquídia Ophrys dyris i els endemismes Ophrys balearica, Diplotaxis ibicencis, Podarcis pityusensis.
Després de la caminada no quedava més remei que recuperar forces amb una paella a Santa Gertrudis.
Volem agraïr la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep, Promoció Turística del Consell d’Eivissa i Fotoruano. Sense ells no hauria estat possible dur a terme aquest congrés. També volem agraïr als mitjans de comunicació de l’illa per donar a conèixer les activitats que es fan. No volem oblidar a tots els assitents i ponents ja que formen una part important del congrés.