Resum del congrés extraordinari d’AFONIB a Eivissa

Per Néstor Carda

El passat cap de setmana AFONIB realitzava el seu primer congrés a Eivissa. El mateix divendres visitàvem les instal·lacions on realitzaríem les diferents xerrades. Raúl Luna, del departament de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Josep de la Talaia, ens obria tant les portes de la sala de conferències com de l’alberg “La Casilla”, on pernoctaríem els que veníem de fora d’Eivissa. Quedarem molt agraïts per la col·laboració de l’ajuntament en una aposta per ampliar l’oferta cultural i d’educació ambiental. Totes les xerrades es van realitzar a portes obertes perquè tothom que estigués interessat pogués assistir, soci d’AFONIB o no.

12

El mateix divendres tenia lloc la primera sortida del congrés. La cala de Benirràs ens serviria de marc per realitzar les primeres fotografies del congrés i per conèixer personalment a alguns associats amb els quals tot seguit compartiríem taula en el sopar que realitzarem a Ca n´Aneta. En finalitzar aquest ens separarem en dos grups per anar a les platges on realitzaríem unes hores de vigilància a la recerca de la tortuga boba que ha estat intentant, improductivament, fer niu a les platges de l’illa durant la setmana passada. Gairebé una trentena de voluntaris, coordinats des de la mateixa illa, van realitzar vigilàncies per diferents zones. És clar, aprofitàrem aquestes hores per realitzar algunes fotografies nocturnes.

3 El dissabte obríem el congrés amb la presentació del llibre de l’associació “Llum”. Aquesta va donar peu per comentar els enfocaments de l’associació sobre diverses qüestions. Continuava Xavier Mas, un dels promotors del congrés, amb el seu taller sobre fotografia submarina en apnea, una part teòrica que servia per escalfar motors i desitjar que arribés el diumenge per posar en pràctica a l’aigua tot el comentat.

A mitjan matí Jordi Serapio ens presentava el seu projecte sobre les sargantanes de les Pitiüses. Un treball interessantíssim amb apunts fotogràfics i naturalístics de primer ordre i que veurà la llum en breu en forma de llibre. Finalitzava així la sessió de matinada, marcada no solament per la presència de socis d’AFONIB sinó també per l’assistència d’altra gent que s’apropava interessada per les diferents xerrades.

4

Després del menjar li tocava el torn a Joan Costa, qui va exercir de fantàstic amfitrió des del divendres fins al diumenge. La seva xerrada sobre fotografia científica va respondre moltíssimes preguntes i va demostrar la importància de la fotografia dins les diferents facetes de l’educació ambiental i la divulgació científica. Va continuar la jornada amb una visualització de fotografies sobre coves de Mallorca a càrrec de Miquel Àngel Gual. Ens va mostrar les parts menys conegudes de cavitats, com la Cova del Drac i les complexitats d’aquest tipus de fotografia.

L’equip format per Antonio Quiles i Marco Antonio Yuste va desplegar tot el seu saber i tot el seu equip, que no és poc, per ensenyar-nos de que va això de fotografiar mamífers: càmeres de fototrampeig, barreres infraroges,…. una disciplina fotogràfica que sens dubte necessita del treball en equip per a l’obtenció de resultats i que va quedar estupendament explicada. Va concloure la jornada la xerrada sobre astrofotografia a càrrec de Joan Lluis Ferrer, vicepresident de l’Agrupació Astronòmica d’Eivissa. Un ponent de luxe que va explicar tot el necessari per poder obtenir fotografies de naturalesa llunyana amb uns mitjans assequibles per tots i amb uns resultats impressionants.

5

Després d’un descans per sopar, que va servir per comentar la jornada i temes més que interessants, ens vàrem dirigim a realitzar una sessió de fotografia nocturna, amb Es Vedrà com a protagonista. La jornada va acabar ben entrada la nit, amb el temps just per descansar.

6

A primera hora del matí havíem quedat a Portinatx per realitzar la part pràctica del taller de fotografia en apnea de Xavier Mas. A part de les fotografies que es poguessin realitzar, el mes destacable sens dubte va ser el somriure i les bones vibracions amb les quals tots sortirem de l’aigua. Un bon ambient que ha regnat durant tot el congrés.

78

Sens dubte aquest ha estat un dels congressos més interessants dels que ha realitzat AFONIB, gran nombre de ponències i sortides, amb una participació estupenda que ha resultat fruit de les ganes dels socis per aportar el seu granet de sorra per fer de l’associació un lloc dinàmic i de trobada. No vaig deixar de pensar amb tots els socis que no varen poder assistir en tenir la sensació que estaven perdent-se unes jornades ideals, amb la Fotografia com a protagonista. 

Tot això no hagués estat possible sense la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep de la Talaia i del seu fantàstic personal. Ni tampoc sense la iniciativa ni el compromís de Xavier Mas, Joan Costa i Jordi Serapio, que han exercit d’amfitrions de luxe, i de tots els qui han compartit el seu saber i la seva il·lusió en les ponències i sortides. 

Gràcies.

3 comentaris a “Resum del congrés extraordinari d’AFONIB a Eivissa

  1. Veig que no vareu perdre el temps, bones imatges de l’intens cap de setmana.
    Estic content de que anàs tot tant bé i falló per no haver pogut venir, a la properà serà.

  2. Buen resumen, aunque para reflejar las emociones de todos harían falta muchas más páginas e imágenes.
    A mi la ponencia que más me llamó la atención fue la de astro-fotografia, a cargo de Joan Lluís, aparte de los conocimientos en astronomía que requiere, me sorprendió todo el trabajo que lleva el revelado, pero me sorprendió, aún más si cabe, el hecho de que él ya supiera cual iba a ser el resultado final. Partimos de la base de que el RAW a revelar es totalmente negro y solo el revelado posterior mostrará la imagen, lo que me lleva un poco a las sensaciones del negativo antiguo.
    Y me quedo con el trato recibido por la gente de Ibiza así como la implicación de los socios de Ibiza.
    Quizás si Jordi nos hubiera explicado como conseguir que las dichosas sargantanes no se movieran tanto, yo me hubiera traído alguna imagen más. Ah!!!…. ses herbes!!!
    Fins un altre companys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *