Fa unes setmanes el nostre company Pep Aguilar, passejant per un camí amb el seu fill va localitzar un exemplar d’orquídia que inicialment semblava una Ophrys incubacea. Va prendre unes imatges i alguns detalls el van fer dubtar i va començar a consultar amb experts en la matèria. Finalment ha resultat ser una Ophrys cf. sphegodes arachnitiformis, la primera cita d’aquesta espècie a Balears. El debat ara dels tècnics és, si la planta ja hi havia estat i ara ha “reaparegut” o si ha arribat aquí des de la península, on sí que se’n poden trobar.
El que volem destacar des de l’AFONIB, és el fet que l’afició a la fotografia de natura, que implica moltes hores al camp, amb tota una part d’observació i aprenentatge sovint indispensables per poder fotografiar certes espècies, pot conduir a resultats com el viscut pel nostre soci Pep. Certament dependrà de les inquietuts de cada un i de les ganes que un dediqui a la part més naturalística de la nostra afició o també, a vegades, de la fortuna. Però el fet és que els ulls d’una persona amant de la natura, armada amb una càmera i amb un mínim d’esperit “darwinià” un moment donat poden fer troballes tan fantàstiques com la d’aquesta orquídia.
Des d’AFONIB fa temps que s’ha intentat mitjançant la divulgació de diferents camps naturalístics, arribar a tots els associats possibles, per millorar els seus coneixements. Així milloram les bones pràctiques dels fotògrafs a la natura i el respecte cap a les espècies que puguin ser objecte de la nostra afició. Ens convertim així en una eina molt útil pels científics a l’hora de poder aportar dades de les nostres observacions amb les nostres fotografies. Són molts els companys que han col·laborat i col·laboren habitualment amb tècnics, amb Parcs Naturals, publicacions, censos…
Així, l’enhorabona a Pep pel seu descobriment, com també a tots els companys que tenen aquesta inquietut naturalística, creant un vincle entre la fotografia i la ciència, que amb seny i respecte, resulta ja una eina inqüestionable.