Ara és temps de… l’Orquídia de tardor (Spiranthes spiralis)

Per Miquel Àngel Gual, Néstor Carda, Luís Alberto Domínguez i Joan Marquès.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Es podria pensar que les orquídies mediterrànies floreixen sols a la primavera, però no és així. Certament és el període on podem trobar-ne més i de més varietats però a les Illes Balears podem trobar orquídies durant tot l’any  si exceptuam l’agost. De fet des de mitjans de setembre fins a principis de novembre podem trobar l’orquídia de tardor (Spiranthes spiralis).

Aquesta bellíssima orquídia té dues particularitats molt curioses. Per una banda  la seva tija surt just al costat de les fulles basals. El que passa realment és que estam observant dues generacions diferents d’Spiranthes spiralis!. A la tardor del primer any surten les fulles que es mantenen verdes fins a l’estiu i desapareixen fins que a la propera tardor surt la tija i floreix mentre al seu costat brollen les fulles bassals d’una nova orquídia que florirà l’any següent.

roseta basal spiranthes

Per altra banda, la seva tija, que no sobrepassa els 25cm d’alçada, està envoltada de flors blanques, de sols 5 o 6 mm, quasi translúcides, que la recorren de dalt a baix formant una magnífica espiral (d’aquí el seu nom).

spiranthes ballarines

L’orquídia de tardor no és rara però tampoc és excessivament abundant i està bastant localitzada però és present a les quatre illes. A Mallorca es pot trobar a molts indrets, bàsicament a zones seques envoltades de pinars com ara la Torre Picada de Sóller, al Mal Pas a Alcúdia o a Son seguí a Portol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si vols fotografiar-la no te descuidis, just ara és el moment! 

 

3 comentaris a “Ara és temps de… l’Orquídia de tardor (Spiranthes spiralis)

  1. Gràcies pel consell.
    És petita però ben guapa.
    Per Bunyola també hi és, encara que amb aquesta calorota no sé si encara estarà presentable per una sessió de fotos.

    • Efectivament es pot trobar per molts indrets i ara ja comencen a estar amb les flors passades sobre tot les més properes a la mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *