Ara és temps de… Mosques grosses (Himantoglossum robertianum)

Realitzat en col·laboració per Néstor Carda, Antoni Cladera, Joan Marquès i Jordi Serapio.

barlia2

Ja fa un parell de setmanes que podem gaudir al camp d’algunes espècies d’orquídies.

Una de les més espectaculars per la seva grandària que permet distingir-la des de lluny és la mosca grossa (Himantoglossum robertianum, abans anomenada Barlia robertiana). Aquesta orquídia és comuna a Mallorca i Menorca, i més rara i localitzada a les Pitiüses. És molt robusta,  i pot arribar al metre d’alçada, tot i que el més normal és que estigui sobre els 30-40 cm. La seva inflorescència pot tenir fàcilment més de 20 cm i  està molt poblada de nombroses flors de tonalitats rosades de mida ben gran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Floreix des de gener fins abril tot i que el febrer i març és quan està en plena floració. Fa una olor forta característica i no precisament gaire encisadora.

EOS 6D2014_02_122494

A Mallorca és molt comuna i la podeu trobar pràcticament arreu, però per anomenar alguns llocs prou coneguts vos podem assenyalar el bosc de Bellver, el Parc Natural de Mondragó o a Raixa. A Menorca no és tan comuna però la podeu trobar igualment per exemple al  Camí den Kane, La Vall o al Barranc de Binigaus. A Eivissa, la població més nombrosa de l’espècie es troba al nord de l’illa, prop de la Cala de Sant Vicent, i també se’n troben petits redols al torrent de Buscastell, al puig des Savinar (Sant Josep de sa Talaia). A Formentera també hi és present de forma escassa: a la Mola hi creixen alguns exemplars aïllats.

barlia3

Si la voleu fotografiar, no badeu… just ara és el moment!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *