Ara és temps de… odonats.

Text i fotografies de Néstor Carda

corcothemis-erythea2-web

Crocothemis erythraea (fotografia realitzada al Parc Natural de Llevant)

Si bé són visibles pràcticament durant tot l’any, durant aquests mesos l’activitat d’aquests essers és més notable. Dins del grup dels odonats, s’inclouen les libèl·lules i els cavallets del dimoni. A les Illes Balears, s’han observat unes 25 espècies. La seva biologia està estretament lligada al mitjà aquàtic pel que són fàcilment observables al costat de tolles, safarejos … Hàbitats com l’Albufera de Mallorca són ideals per a aquestes espècies, regalant en ocasions espectacles com el que vaig poder presenciar el passat any amb més d’un centenar d’exemplars en posició de còpula per Es Colombars.

Llistat d’espècies observades a les Illes Balears (fotografia realitzada a l’Albufera de Mallorca)

Llistat d’espècies observades a les Illes Balears (fotografia realitzada a l’Albufera de Mallorca)

Moltes d’aquestes espècies són fàcilment fotografiables, unes altres en canvi suposen tot un repte. La seva condició nerviosa fa que no s’estiguin aturades pràcticament en cap moment. Aquesta temàtica podria considerar-se minoritària dins de la fotografia de natura. En general solen ser imatges que mostren a l’exemplar a l’aguait al seu descansador, amb fons bastants nets. Malgrat les limitacions creatives hi ha terrenys per explorar, nous enquadraments i composicions. Una qüestió molt important és tenir esment a l’hora d’escollir descansador: una branca trencada o tallada sol restar valor al conjunt general de la fotografia. Dins l’AFONIB comptam amb dos experts en la matèria: Manolo Cabalga i Adrián R. Simoni. De fora sens dubte escolliria el punt de vista innovador de Bastien Riu.

Crocothemis-erythea-web

Crocothemis erythraea (fotografia realitzada a Ca’n Picafort)

Sympetrum-fonscolombii-2-web

Sympetrum fonscolombii (fotografia realitzada al Parc Natural de Llevant)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les fonts d’informació disponibles bàsicament són la “Guia de libèl·lules” d’Europa i del nord d’Àfrica de l’editorial Omega i “Insectes de les Illes Balears” de l’editorial Moll. Afortunadament a la xarxa tenim al nostre abast gran quantitat de recursos per ajudar-nos a conèixer a aquests éssers: com són, com viuen i com identificar-los.

Ischnura elegans (Fotografia realitzada a l'Albufera de Mallorca)

Ischnura elegans (Fotografia realitzada a l’Albufera de Mallorca)

Orthetrum-cancellatum-web

Orthetrum cancellatum (fotografia realitzada a l’Albufera de Mallorca)

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

PD: Ara també és temps de l’orquídia de tardor (Spiranthes spiralis), del safrà bord (Merendera filifolia) i de la rapa blava (Arum pictum)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *