Per Miquel Àngel Gual, Néstor Carda, Luís Alberto Domínguez i Joan Marquès.

Inflorescència desenvolupada d’Arum pictum a l’esquerra i a mig desenvolupar a la dreta.
La Rapa blava, és un endemisme tirrènic (Cabrera, Mallorca, Menorca, Còrcega i Sardenya), espectacular. La seva inflorescència (setembre-novembre) està formada per un cilindre central de color fosc (espàdix) amb petites flors a la base (dins la cambra basal) i una bràctea de color morat (espata) formant un conjunt molt vistós, dissenyat expressament per atreure els pol·linitzadors.
De fet el mecanisme de pol·linització de les rapes és únic al món. Els pol·linitzadors són atrets gràcies a la combinació de la coloració, de l’olor que desprèn i de l’augment de la temperatura de la planta! . Concretament l’Arum pictum desprèn l’olor típica del fems de cavall, atraient així els insectes que normalment hi crien. Aquests entren a la cambra basal i passen per uns pels dirigits una mica cap avall que impediran que puguin sortir. Això garanteix una estada suficientment llarga a la cambra per assegurar la trasferència a les flors femenines del pol·len que porten de les rapes anteriors que han visitat.
Després d’aproximadament un dia s’inicia la fase masculina de les flors, que estan una mica més amunt, i deixen caure el pol·len sobre els insectes. Al mateix temps, els pels es mustien i deixen obertures per on poden sortir els insectes, carregats amb el nou pol·len. Comença de nou el cicle.
A les Illes Balears la pots trobar a matissars pedregosos de Cabrera, Menorca i Mallorca. Per exemple al Cap de Cavalleria de Menorca, o a la Serra Nord de Mallorca i més abundantment a la Marina de Lluchmajor.
Si vols fotografiar-la no te descuidis, just ara és el moment!
Moltes gràcies per la informació!
Mem si aquest pont tenc temps per fer-hi una escapadeta!
M’agrada especialment la tercera, on se veu l’interior de la inflorescencia