8è Congrés d’AFONIB a Eivissa

El fotògraf de natura Uge Fuertes.

Els ponents del 8è Congrés d’AFONIB a Eivissa fan una crida a la presa de consciència i a la necessitat de conservació dels paratges naturals

El diumenge 10 de març es va clausurar amb la participació de més de mig centenar de socis, la vuitena edició del Congrés de Fotografia de natura que organitza AFONIB a l’illa d’Eivissa.

Amb un temps que no va acompanyar del tot degut a la pluja per a les activitats a l’aire lliure, s’han dut a terme a Can Jeroni, les vuit ponències programades per als matins de dissabte i diumenge. Els coneguts fotògrafs Uge Fuertes i Nuria Blanco han estat els ponents convidats en aquesta ocasió.

Felicia Bocú, Regidora de Medi Ambient.

María José Ríos, Regidora de Cultura.

El vent i la pluja va obligar dissabte a la cancel·lació del passeig en barca per la Badia de Sant Antoni de Portmany. En el seu lloc alguns dels assistents al congrés van poder captar interessants fotografies, tant l’horabaixa de dissabte com també la matinada de diumenge, a diversos indrets de la costa eivissenca. 

Paratges naturals del Terol, Catalunya, Mallorca i Eivissa, els eixos de les ponències

El fotògraf i biòleg Xavier Mas Ferrà.

La posidònia i Xavier Mas han estat molt units durant els darrers 20 anys.

En el decurs de la xerrada que va oferir dissabte el nostre company d’Eivissa Xavier Mas, es va parlar de la degradació que estan patint els fons marins i va destacar els greus problemes que suposen la pèrdua de xarxes de pesca, els plàstics i altres residus que arriben a la mar fruit de la massificació turística. Va resaltar també que l’augment de la temperatura de l’aigua està provocant la mortalitat de moltes espècies o en el millor dels casos, canvis importants en el seu comportament.

Uge Fuertes durant la seva ponència al congrés.

Uge Fuertes, que va oferir dues ponències, va parlar de fotografia creativa, de com un fotògraf quan s’emociona davant un paisatge pot crear una imatge única i irrepetible. La seva visió de la fotografia de natura és emotiva, emocional i amb una important càrrega poètica. La segona xerrada del fotògraf del Terol es va centrar en el món d’un au molt particular, la Grua, un au que viu una mitja de 35 anys i a la qui va referir-se com a “el ave de la paz”. En el llarg recorregut que cada any fan les grues sobrevolant la península ibèrica, la Llacuna de Gallocanta, a Terol, representa el lloc amb major concentració d’aquesta espècie de tota Espanya.

Núria Blanco i la seva ponència ‘En eje con tu fotografía‘.

La fotògrafa de Barcelona, Nuria Blanco, va oferir la conferència “En eje con tu fotografia. Girando con el planeta”, on va parlar de la fotografia de natura com a un llenguatge, quelcom molt personal, gratificant i que dóna pau, que d’alguna manera es posa en eix amb un mateix. Segons Nuria Blanco, quan el fotògraf té els ulls ben oberts, és el paisatge qui li parla i li regala la millor captura. En el decurs de la seva xerrada va aprofitar també per fer una crida a la presa de consciència envers la urgència d’un canvi de rumb, que prioritzi la conservació i aturi la degradació.

Elena Vázquez, amb una presentació brillant, va rebre una gran ovació del públic.

Elena Vázquez durant la projecció de les seves fotografies.

La fotògrafa aficionada Elena Vázquez, va oferir la xerrada “Un any a Ses Feixes” on va mostrar la varietat i riquesa de la fauna i flora que ha pogut documentar. Durant dotze mesos va captar 66 espècies d’aus, algunes de les quals de gran interès o en perill d’extinció, vistes, moltes d’elles, a un estany habilitat després dels treballs de condicionament i neteja a l’únic solar municipal del Prat de ses Monges. Elena Vázquez va aprofitar la conferència per denunciar l’estat d’abandó en què es troba l’espai natural.

Joan Marqués, un fotògraf amb molta tenacitat i Joan Sans, president d’AFONIB.

Joan Marqués va explicar de forma didàctica i distreta els canvis i transformacions de les quatre etapes del cicle vital de diverses espècies de papallones, on els assistents van poder gaudir i aprendre multitud de curiositats de la vida d’aquest insecte, família dels lepidòpters, i de les magnífiques captures que ha fet en el decurs dels dos anys del Big Year Papallones.

Guillermo Félix, un enamorat de la natura de Mallorca i Joan Sans.

Carmen Villar durant la seva presentació.

Isidoro Hervalejo i els flamencs.

El nostre company Guillermo Félix va mostrar espectaculars fotografies de paisatges de Mallorca, des de l’alba fins a la posta de sol i va fer un resum delñ que explica a escolars i adolescents per a estimular-los l’estima envers la natura. Carmen Villar va projectar un vídeo d’imatges dels seus viatges arreu del món i Isidoro Hervalejo de la vida dels flamencs a les zones humides de Mallorca.

Andreu Morlà, de la junta directiva d’AFONIB, presentant la nova pàgina web de l’associació.

Fotografia de grup dels ponents i els assistents al congrés.

Galeria d’imatges dels participants.

Siguiente
Siguiente

Torrada Ermita de Llubí